Funkcja liniowa
Slonky: Dana jest funkcja liniowa f(x)=(m+1)x+m2 −1
a) Wyznacz wartość parametru m (m∊R), dla którego funkcja f ma nieskonczenie wiele miejsc
zerowych
b) Wyznacz wartość parametru m, dla którego miejsce zerowe funkcji f należy do przedziału
<2m−2,2m+4>.
6 paź 12:09
Lisq: o lolz trudne ...
6 paź 12:36
Kaja: a) m=−1 (wykres funkcji liniowej musi się pokrywać z osią Ox)
6 paź 12:42
Beti:
a) żeby tak było prosta musi mieć równanie y = 0, więc muszą zachodzić warunki:
m + 1 = 0 i m
2 − 1 = 0
oba warunki są spełnione dla m = −1
b) m. z. : (m+1)x + m
2 − 1 = 0
x = 1 − m dla m ≠ −1
ponieważ m. z. ma należeć do podanego przedziału, to:
1 − m ≥ 2m − 2 i 1 − m ≤ 2m + 4
rozwiąż obie nierówności i wyznacz część wspólną
6 paź 12:48
Kaja: b) 1.(m+1)x+m
2−1=0 m≠−1
(m+1)x=1−m
2
x=1−m
2m−2≤1−m≤2m+4
2m−2≤1−m i 1−m≤2m+4
3m≤3 3m≥−3
m≤1 m≥−1
zatem m∊(−1;1>
2. m=−1
f(x)=0 dla x∊ℛ
i wtedy na pewno jakieś miejsce zerowe należy do przedziału <−4;2>
odp. m∊<−1;1>.
6 paź 12:49
Slonky: podpunkt a zdążyłem rozwiązać ale i tak dziękuje
6 paź 13:05