trudne studia
Matoł: 1. Podać przykłady liczb, dla których nie zachodza podane równości:
(a+y)2=x2+y2
z góry dzięki za pomoc
6 paź 12:03
Saizou : a2+2ay+y2=x2+y2
2ay=0
ay=0
a=0 i b∊R lub b=0 i a∊R
6 paź 12:09
Matoł: Saizou ale hardcorowo
do jakiej szkoły chodzisz do liceum ?
6 paź 12:20
Saizou : tak, ale ja podałem dla jakich zachodzą
6 paź 12:22
Matoł: to jak ma byc dobrze ? bo ja w samochodowce i takie zadanka znalazlem w ksiazce
6 paź 12:27
Saizou : wybierz teraz te liczby, które nie spełniają wyniku, który napisałem i będzie dobrze
6 paź 12:31
Matoł: zamiast a mialo byc x
czyli ze xeR i yeR ?
6 paź 12:46
Saizou : dla takiego przypadku obliczyłem((x+y)
2=x
2+y
2), ale jestem nieuważny

ale odpowiedź powinna być (żeby ogarnąć wszystko) to
x,y∊R\{0} np.
x=1
y=2
itp.
6 paź 12:52
Matoł: acha czyli ok dzieks
6 paź 12:54