Dane są wielomiany
Maciek: Mógłby mnie ktoś naprowadzić jak się za to zabrać?
Dane są wielomiany W(x)=(x−1)(x5+x4+x3+x2+x+1) i G(x)=x6+(4a−b)x4−a+3b. Wyznacz parametry
a,b tak, aby te wielomiany byly sobie równe
6 paź 12:02
Gustlik: W(x)=(x−1)(x
5+x
4+x
3+x
2+x+1)=x
6−1 (wzór skróconego mnożenia −
http://pl.wikipedia.org/wiki/Wzory_skr%C3%B3conego_mno%C5%BCenia)
G(x)=x
6+(4a−b)x
4−a+3b
Porównaj teraz współczynniki przy tych samych potęgach x, otrzymasz układ równań.
UWAGA

! Jeżeli układ będzie miał "za dużo" równań, tj. więcej niż niewiadomych, co przy
wielomianach dość często się zdarza, wybierz dwa najprostsze do rozwiązania, a otrzymanie
wartości a i b podstaw do tych równań, których nie rozwiązywałeś, żeby sprawdzić, czy te
równania są dla nich spełnione.
6 paź 12:13
PW: Jeżeli wielomiany są równe, to dla x=1 mamy
W(1)=0=G(1)=1+4a−b−a+3b=3a+2b+1,
a dla x=0
W(0)=−1•1=G(0)=−a+3b.
Warunkiem koniecznym równości wielomianów jest więc spełnienie układu równań
Rozwiązaniem tego układu jest para liczb
Pokazaliśmy prawdziwość zdania: jeżeli wielomiany W i G są równe, to
Sprawdzamy, czy prawdziwe jest zdanie odwrotne. Dla wyliczonych a i b
| | 1 | | 4 | | 1 | | 4 | |
G(x) = x6 + (4•(− |
| )−(− |
| )x4−(− |
| )+3(− |
| ) = x6−1. |
| | 11 | | 11 | | 11 | | 11 | |
Zastosowanie wzoru x
6−1=(x−1)(x
5+x
4+x
3+x
2+x+1) kończy dowód prawdziwości zdania:
Jeżeli a i b są takie jak w (*), to W(x)=G(x) dla każdego x.
6 paź 12:53