geometria plasaka
ziomek: W trójkącie prostokątnym przeciwprostokątna ma długość 25 cm. Długość promienia okręgu
wpisanego w ten trójkąt równa się 3 cm. Oblicz pole tego trojkąta.
6 paź 12:01
ziomek: poooooooooooooomocy!
6 paź 12:13
ziomek: :(
6 paź 12:26
ziomek: ...
6 paź 12:30
Beti:

c = 25
r = 3
c = (a−3)+(b−3)
a+b−6 = 25
a + b = 31
a
2 + b
2 = 25
2
rozwiąż ten układ równań
6 paź 12:33
ziomek: dzieki
6 paź 12:39
ziomek: nie bardzo mi wychodzi
6 paź 12:41
ziomek: jak ten uklad rozwiazac?
6 paź 12:44
ziomek: beti?
6 paź 12:48
Beti: metodą podstawiania
6 paź 12:57
Beti:
np. tak:
b = 31 − a
a2 + (31 − a)2 = 625
a2 + 961 − 62a + a2 = 625
2a2 − 62a + 336 = 0 /:2
a2 − 31a + 168 = 0
teraz Δ, a1, a2. Potem b1 i b2. Na końcu pole trójkąta
6 paź 13:00
ziomek: dzieki
6 paź 13:03