równanie wykładnicze
kancia17: 7x3x+1−5x+2 = 3x+4−5x+3
z moich długich obliczeń wyszło, że x=3, dobrze ?
6 paź 11:52
Kaja: źle
6 paź 11:56
Kaja: mnie wyszło x=−1
6 paź 11:56
kancia17: dobra przeliczę jeszcze raz, a to?
c) 2
xx4
2xx8
3x=128
czyli po kilku obliczeniach wyszło
2
14x=7
x=1/2
6 paź 11:59
Saizou : 7*3
x+1−3
x+1*3
3−5
x+2+5
x+2*5=0
3
x+1(7−27)+5
x+2(−1+5)=0
3
x+1(−20)+5
x+2*4=0
3
x+1(−20)+5
x+1*5*4=0
20(−3
x+1+5
x+1)=0
5
x+1−3
x+1=0
5
x+1=3
x+1 /(3
x+1) bo 3
x+1>0
log
5/31=x+1 i wzorek log
a1=0
0=x+1
x=−1
6 paź 12:08
Janek191:
7*3x + 1 − 5 x + 2 = 3x + 4 − 5x + 3
7*3*3x − 34 *3x = 52*5x − 53 *5x
21*3x − 81*3x = 25*5x − 125*5x
− 60*3x = − 100*5x / : (−20)
3*3x = 5*5x
3x + 1 = 5x + 1
x + 1 = 0
x = − 1
======
6 paź 12:13