Zadanie
Piotr 10: Piłka gumowa upuszczona na podłogę odbija się raz na 2/3 wysokości z której była upuszczona,
następnie odbijała się od niej kilka razy, upadając na nią z 2/3 wysokości z poprzedniego
upadku. Oblicz po ilu odbiciach od podłogi piłka upuszczona z wysokości 2,7m wniesie się na
wysokość 0,8m.
Na początku zrobiłem to bez zastosowania ciągu geometrycznego, czyli
| | 2 | |
2,7m * |
| =1,8m ⇒ Pierwsze odbicie od podłogi |
| | 3 | |
| | 2 | |
1,8m * |
| =1,2m ⇒ Drugie odbicie od podłogi |
| | 3 | |
| | 2 | |
1,2m * |
| =0,8m ⇒ Trzecie odbicie od podłogi |
| | 3 | |
Odp: Po trzech odbiciach od podłogi wniesie się piłka na wysokość 0,8m
Gdy chciałem to w drugi sposób zrobić wychodzi mi inny wynik
a
n=a
1*q
n−1
a
n=0,8m
a
1=2,7m
Po wyliczeniu otrzymuję, że n=4
Nie rozumiem tego za bardzo
6 paź 11:47
Piotr 10: Podbijam
6 paź 12:26
ZKS:
Zauważ że obliczyłeś ile wyrazów ma ten ciąg ale wysokość 2.7m to nie jest odbicie tylko
ta piłeczka została upuszczona z wysokości 2.7m czyli k = n − 1 gdzie k to ilość odbić.
6 paź 12:35
Piotr 10: Aha, dzięki
6 paź 12:40
Beti: różnica w obliczeniach wyszła Ci dlatego, że w ciągach jako pierwszą wysokość (a1)
uwzględniłeś wysokość początkową 2,7 m. W metodzie "na piechotę" jako pierwszą wysokość
uznałeś już tą po odbiciu piłeczki (1,8 m).
6 paź 12:42
PW:
O licho, miałem podobne zadanie daaaawno temu na egzaminie wstępnym na studia. Był to ezgamin z
fizyki.
Trochę inaczej było sformułowane, mówiło się że część energii zamienia sie w ciepło przy
uderzeniu o podłogę. Coś tam trzeba było policzyć, już nie pamiętam. Cały dumny liczyłem sumę
szeregu geometrycznego (zdaje się, że piłka miała w końcu znieruchomieć). Po słabo zdanym
egzaminie dowiedziałem się, że chodziło o prostą genialną odpowiedź: zasada zachowania
energii. I tak nie zostałem inżynierem.
Może uda się i to zadanie rozwiązać mówiąc o energii potencjalnej: po każdym odbiciu piłka ma
| | 2 | |
|
| poprzedniej energii potencjalnej: |
| | 3 | |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
po drugim ( |
| )( |
| ),..., po n−tym ( |
| ))n |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
i rozwiązać równanie:
6 paź 14:22