wylacz wspolny czynnik "poza" nawias
Eve: Witam ; )
Potrzebuję pomocy w wyłączaniu czynnika poza nawias. O ile z tymi prostszymi przykladami
nie
jest tak zle, to z trudniejszymi kompletnie sobie nie radze. Moglby mi ktos pokazac w jaki
sposob krok po kroku dotrzec do rozwiazania? Bede bardzo wdzieczna.
a) 4(a−b)(a+b)+(a−b)
b) 3(x+2)2+(x+2)(2x−1)−(x+2)
c)(a+b)3−a(a+b)2
d)x+y−(x+y)2
6 paź 11:05
Garth:
a)
4(a − b)(a + b) + (a − b) = (a − b)[4(a+b) + 1] = ...
6 paź 11:09
use: przykładowo jak masz cos takiego;
4(a−b)(a+b)+(a−b)
to teraz tak jezeli masz z czyms takim problem to po prostu nie rozumiesz ze nawiasy trzeba
traktowac jako pojedynczy skladnik np mozesz dla ulatwienia zrobic podstawienie;
(a+b)=x
(a−b)=y
czyli mamy 4xy+y=y(4x+1) i tyle po prostu nawias traktuj jako pojedynczy skladnik i tyle
6 paź 11:10
Aga1.: a
4(a−b)(a+b)+1(a−b)=(a−b)[4(a+b)+1]
6 paź 11:11
Eve: (a−b)(4a+4b+1) no tak tyle, ze ten przyklad jeszcze zrobię, ale nastepne juz mi nie wychodza ;c
6 paź 11:12
Eve: Moglibyście mi pokazać co zrobić z pozostałymi ?
6 paź 11:14
5-latek: To zastanow sie jak jest roznica wyciaganiem czynnika poza nawias i przed nawias .
jesli masz np wspolny czynnik (x+1) i niech bedzie np tak (x+1)(x2+5x−5) mamy tu wspolny
czynnik (x+1) przed nawiasem
A teraz zapiszmy to tak (x2+5x−5)(x+1) mamy tu wspolny czynnik (x+1) poza nawiasem
jesli mamy (x+1)=a i (x2+5x−5)=b to mozemy zapisac ze a*b=b*a dlaczego jedna zwlasnosci
dzialan na liczbach rzeczywistych mowi na ze mnozenie jest Jakie ? PRZEMNIENNE
Wiec teraz odpowiedz sobie na pytanie . Czy jest jakas roznica jesli powiem zeby wyciagnac
wspolny czynnik przd nawias a poza nawias ?
Zapytaj jeszcze o to swojego nauczyciela jutro
6 paź 11:15
Aga1.: A pozostałe napisz porządnie, bo podejrzewam,że masz coś do potęgi.
6 paź 11:16
Eve: literówka, znaczek zniknął
b) 3(x+2)2+(x+2)(2x−1)−(x+2)
c)(a+b)3−a(a+b)2
d)x+y−(x+y)2
6 paź 11:17
5-latek: W c)
(a+b)3= (a+b)(a+b)(a+b)
(a+b)(a+b)=(a+b)2
to (a+b)3=(a+b)2(a+b) i dzialaj dalej
6 paź 11:23
Eve: ja to bym zrobila tak : (a+b)3 − a(a+b)2
(a+b)(a+b)(a+b)−a(a+b)(a+b)
wspolny czynnik to (a+b) a co z reszta
6 paź 11:26
Aga1.: (x+2)2=(x+2)(x+2)
b)
3(x+2)(x+2)+(x+2)(2x−1)−1(x+2)=
6 paź 11:28
Kaja: wspólny czynnik to (a+b)2 czyli (a+b)(a+b)
6 paź 11:29
Aga1.: W c) wspólny czynnik to (a+b)(a+b)=(a+b)2, a resztę wpisujesz w drugi nawias
6 paź 11:30
Eve: nie wiem, cos nie lezy mi ten temat
6 paź 11:32
Eve: np czemu w b ten pierwszy nawias tez nie jest podkreslony
6 paź 11:33
5-latek: Przeciez w porzednim poscie mialas to zrobione − czego jescze nie rozumiesz
Bedzie tak
(a+b)2(a+b)−a(a+b2)=(a+b)2(a+b−a)=(a+b)2*b=b(a+b)2 i tyle wspolny czynnik to (a+b)2
Przeciez jesli masz np 6 i 12 to nie rozbijasz 6=2*3 i 12=3*4 i wyciagasz 3 przed nawias
tylko od razu wyciagasz 6 przed nawias
6 paź 11:34
Eve: a dlaczego ''−a'' znalazlo sie w jednym z nawiasow
6 paź 11:38
Eve: juz chyba wiem
6 paź 11:38
Eve: a przykad b) jak zrobic
6 paź 11:41
krystek: Masz już wspólny czynnik (x+2)
6 paź 11:42
Eve: no tak a drugi nawias jak ma wygladac
6 paź 11:43
krystek: (x+2)( to co zostaje ) zapisz poprawię
6 paź 11:44
Eve: (x+2)( 3(x+2)+1(2x−1)−1)
6 paź 11:46
krystek: Tak tylko prosi się nawias kwadratowy.
(x+2)[3(x+2)+....]
6 paź 11:48
Eve: ale zapis jest poprawny tak ?
6 paź 11:49
krystek: Tak
6 paź 11:49
Eve: a pomozesz mi zrobic przyklad d) ?
x+y−(x+y)2
to ma wygladac tak ? − > x+y−(x+y)(x+y) wspolny czynnik ma być (x+y)2 ( x+y−1) ?
6 paź 11:52
krystek: (x+y)−(x+y)2=(x+y)[1−(x+y)]=
6 paź 11:54
Eve: (x+y)(1−x−y) ?
czyli ten pierwszy wyraz moge sobie zapisac w nawiasie tak ?
6 paź 11:57
krystek: Tak ,ponierważ wtedy widzisz wyraźnie wspólny czynnik.
6 paź 11:59
Eve: ok, dziekuje Ci bardzo ; )
6 paź 12:00
krystek:
6 paź 12:01
5-latek: Dzien dobry
Krystek Pozdrawiam

Zaczynam sie uczyc liczb zespolonych . na razie proste rzeczy. dzialania na liczbach . Potem
juz trudniejsze pierwiastkowanie i potegowanie liczb zespolonych .
6 paź 12:11