Funkcje
52: | | 1 | |
Wyznacz parametr m, tak aby parabola o równaniu y= − x2 +mx+1 i prosta y =− |
| x−m miała |
| | 2 | |
dokładnie jeden punkt wspólny.
| | 1 | |
zrobiłem układ równań potem y=y ⇒ −x2+(m+ |
| )x+1−m=0 |
| | 2 | |
liczę Δ=m
2−3m+4
14
potem Δ=0
ale potem Δ
m <0 mi wychodzi i co mam zrobić ? ; (
6 paź 11:04
Piotr 10: 1+m
6 paź 11:11
6 paź 11:14
52: faktycznie źle spisałem do zeszytu funkcje liniową Dzięki i sory za problem , a rozumowanie
dobre ?
6 paź 11:15
Aga1.: Tak, równanie ma jedno rozwiązanie gdy Δ=0
6 paź 11:18
52: hmm...
| | −5−2√2 | | −5+2√2 | |
m= |
| v m= |
| |
| | 2 | | 2 | |
tak ma wyjść? Mógłby ktoś sprawdzić ?
6 paź 11:21
Kaja: dobrze Ci wyszło.
6 paź 11:32
52: Dzięki
6 paź 11:33