help!!!
xoxo: 1. Znajdź obraz wykresu funkcji g określonej wzorem g(x)=3x−2
a) w symetrii względem osi odciętych,
b) w symetrii względem osi rzędnych,
c) w symetrii względem początku układu współrzędnych.
2. Ile osi symetrii ma figura powstała z wykresów funkcji y=3x oraz y= −3x?
6 paź 10:41
6 paź 10:44
xoxo: ale ja tego nie rozumiem, czy ktoś mi wytłumaczy?
6 paź 10:57
pigor: ..., np. tak : g(x)=3x−2, to
a) y= 3x−2 i S
Ox(x,y)=
(x,−y) ⇒
−y= 3x−2 /*(−1) ⇔
y= −3x+2 ;
b) y= 3x−2 i S
Oy(x,y)=
(−x,y) ⇒ y= 3(
−x)−2 ⇔
y= −3x−2 ;
c) y= 3x−2 i S
O(x,y)=
(−x,−y) ⇒
− y= 3(
−x)−2 ⇔
y= 3x+2 .
6 paź 11:06
pigor: ..., co do zadania
2) narysuj sobie proste y=3x i y= −3x w jednym układzie osi xOy , to
zobaczysz, że 2 osie symetrii ma powstała figura (zbiór punktów),
mianowicie :
oś Ox, czyli prosta o równaniu
y=0 , oraz oś Oy, czyli prosta
x=0 . ...
6 paź 11:14