Wyznacz m , wiedzac ze wykres funkcji liniowej g jest prostopadly do wykesy funk
Nutez: Wyznacz m , wiedzac ze wykres funkcji liniowej g jest prostopadly do wykesy funkcji liniowej f
jeśli:
Z załozenia wiemy że a1*a2 = −1
f(x) = 1−(m2 +4m+4)x
g(x) = x+2m
więc:
−(m2+4m+4)*1 = −1
Co dalej? Wzór skroconego mnozenia?
6 paź 10:40
Garth:
−m2 − 4m − 4 = −1 ⇔ m2 + 4m + 3 = 0 ⇔ (m + 3)(m + 1) = 0 ⇔ ...
6 paź 10:46
Nutez: I co dalej?
6 paź 10:48
Nutez: Ma wyjść m = −3 i m=−1
6 paź 10:49
Garth:
Wyznaczyc rozwiazanie (m + 3)(m + 1) = 0. Rozwiazanie to bedzie rozwiazaniem zadania [sprawdz].
6 paź 10:49
Garth:
m = −3 ⇒ (−3 + 3)( −3 + 1) = 0, co jest prawda
m = −1 ⇒ ... sprawdz sam/a.
6 paź 10:50
Nutez: W jaki sposób wyznaczyć?
6 paź 10:51
Nutez: W jaki sposób to wyznaczyć: (m + 3)(m + 1) = 0
6 paź 10:51
Garth:
Rozwiazaniem [pierwiastkami] funkcji sa te argumenty, dla ktorych funkcja przyjmuje wartosc
rowna zeru.
6 paź 10:55