Wykres funkcji
Blue: Naszkicuj wykresy odpowiednich funkcji, rozwiąż nierówność:
x2−|x−4|≥−2
6 paź 10:24
Garth:
Rozpatrz przypadki x ≥ 4 oraz x < 4.
6 paź 10:25
Blue: ja narysowałam dwa wykresy f(x) = x
2+2 oraz g(x) = |x−4|, ale mi wychodzi (−∞, −2>U<1, ∞), a w
odpowiedziach jest (−∞,−2>U(1,∞). Co robię źle

?
6 paź 10:32
Garth:
x ≥ 4 ⇒ |x − 4| = x − 4
x2 − (x − 4) ≥ − 2
Rozwiaz, a pozniej wylon czesc wspolna rozwiazania nierownosci i zbioru x ≥ 4
x < 4 ⇒ |x − 4| = 4 − x
Analogicznie
6 paź 10:38