geometria analityczna
csaw: 1. W trójkącieABC dane są wierzchołki A(−4,2), B(5,−1)oraz punkt M(3,3) przecięcia się
wysokości tego trójkąta. Oblicz pole trójkąta.
2.Napisz równanie prostej przechodzącej przez początek układu w ten sposób że początek układu
jest środkiem odcinka tej prostej zawartego między prostymi 2x+y+5=0 oraz x−y−1=0
3.Dany jest trójkąt ABC w którym A(1,1), {AB}=[ 4,2] oraz środek ciężkości S(4,6)
znajdź równanie prostej AB
wyznacz współrzędne C
wykaż że <ABC jest rozwarty
6 paź 10:24