matematykaszkolna.pl
Logarytm Mike: Cześć! Uczę się trochę programować, a jestem w gimnazjum i mam problem z logarytmem i nie wiem jak go zapisać, prosił bym o działania po kolei. Tu jest treść Zadania: Napisz program, który wczytuje liczby naturalne a i b i oblicza część całkowitą z logarytmu przy podstawie a z liczby b, a więc największą liczbę k taką, że ak <= b . Przykład Dla danych wejściowych 2 32 poprawną odpowiedzią jest 5 a dla danych wejściowych 3 11 poprawną odpowiedzią jest 2
6 paź 09:18
5-latek: Z programowaniem nie pomoge bo sie na tym nie znam, dla danych wejsciowych 3 11 poprawna odpowiedzia nie jest 2 Odpowiedz 2 bedzie poprawna odopwiedzia dla danych wejsciowych 3 9 bo log39=2 https://matematykaszkolna.pl/strona/3417.html popatrz tutaj na definicje logarytmu log3 9=c mamy tutaj z definicji a=3 b=9 c −−musimy obliczyc ale wiemy z definicji logarytmu ze ac=9 czyli 3c=9 czyli 3 do jakiej potegi musimy podniesc zeby wyszlo 9 . Do potegi 2 WObec tego nasze c=2 wiec log3 9=2 1 przyklad jest ok czyli log2 32=5 bo znowu z definicji 25=32
6 paź 10:35
Mike: a możesz mi w rzędzie działania rozpisać abym mógł zaprogramować jak ma liczyć po kolei np. mnożenie dzielenie suma róznica inne
6 paź 10:50
PW: logaac=c Gdyby tak się zdarzyło, że (1) b=ac, to logab=c − zadanie rozwiązane. Dla naturalnych a (takie jest założenie) logax jest funkcją rosnącą, jest więc prawdziwa zależność: Jeżeli ac≤b<ac+1, to logaac≤logab<logaac+1 (2) c ≤ logab <c+1 c=[logab]. To wszystko musi wiedzieć programista, a nie komputer. Teraz już łatwo: 1. Wczytujemy liczby a (podstawę logarytmu) i b (liczbę logarytmowaną). 2. Jeżeli a nie jest liczba naturalną − piszemy komunikat "nieprawidłowe dane", kończymy program. 3. Sprawdzamy, czy a=b 4. Jeżeli a=b − koniec zadania, szukana liczba to 1 (bo logaa=1). Jeżeli a<b, to liczymy an dotąd, aż stwierdzimy, że ak≤b<ak+1 i korzystamy z (2). Jeżeli a>b, to znaczy 1<b<a, mamy loga1<logab<logaa 0 < logab < 1 [logab]=0. Nie bujasz, że jesteś gimnazjalistą? Skąd miałbyś wiedzieć takie rzeczy?
6 paź 11:56
Mike: Jestem gimnazjalistą i chodzę na kółka informatyczne i mam pisać własnie programy, "" Kalulatory""
6 paź 13:26