Znajdź wzór funkcji
Ala: Dane sa proste k i l o równaniach: k:2x−3y−12=0 oraz l:2x−y=0. Prosta o równaniu y=m, gdzie
(m≠−6) przecina proste k i l w punktach P oraz Q.
a)napisz wzór funkcji, która każdej liczbie rzeczywistej m€R−{−6} przyporządkowuje długość
odcinka PQ.
b) oblicz współrzędne końców odcinka PQ, jeśli |PQ|=4.
6 paź 01:34
irena_1:
2x−3m−12=0
2x=3m+12
x=1,5m+6
P=(1,5m+6; m)
2x−m=0
2x=m
x=0,5m
Q=(0,5m; m)
a)
|PQ|=√(1,5m+6−0,5m)2+(m−m)2=√(m+6)2=|m+6|
f(m)=|m+6|
b)
|m+6|=4
m+6=4 lub m+6=−4
m=−2 lub m=−10
P1=(−3+6; −2)=(3; −2) i Q1=(−1; −2)
lub
P2=(−15+6; −10)=(−9; −10) i Q2=(−5; −10)
6 paź 09:11