matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wielomiany
Maras:
Siemanderos Wyznacz takie wartości m oraz n, aby wielomiany W i P były równe, gdy W(x)=(2m+n)x
3
−8x
2
−3x+1 .P(x)=5x
3
−8x
2
+(3m−2n)x+1 czyli , że 2m+n=5 3m−2n=−3
6 paź 00:35
Eta:
tak.
........ teraz rozwiąż ten układ równań
6 paź 00:39