wylacz wspolny czynnik poza nawias
Eve: Witam ; )
Potrzebuję pomocy w wyłączaniu czynnika poza nawias. O ile z tymi prostszymi przykladami nie
jest tak zle, to z trudniejszymi kompletnie sobie nie radze. Moglby mi ktos pokazac w jaki
sposob krok po kroku dotrzec do rozwiazania? Bede bardzo wdzieczna.
a) 4(a−b)(a+b)+(a−b)
b) 3(x+2)2+(x+2)(2x−1)−(x+2)
c)(a+b)3−a(a+b)2
d)x+y−(x+y)2
6 paź 00:15
pigor: ..., wyłączyć przed nawias wspólny czynnik, to to znaczy podzielić (w pamięci)
każdy wyraz sumy algebraicznej przez ten czynnik , np.
2ac+bac− 3adc = ac(2+b−2d), a więc u ciebie np.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
d) x+y − (x+y)
2= 1(x+y) − (x+y)(x+y)= (x+y)[1−(x+y)]= (x+y)(1−x−y) ;
c) (a+b)
3−a(a+b)
2= (a+b)
2(a+b)−a(a+b)
2= (a+b)
2(a+b−a)= (a+b)
2b= b(a+b)
2 ;
b) 3(x+2)
2+(x+2)(2x−1)−(x+2)= (x+2) [3(x+2)+(2x−1)−1]= (x+2) (3x+6+2x−1−1)= (x+2)(5x+4).
6 paź 00:55
Eve: Czynnik poza nawias a nie przed
6 paź 11:03
5-latek: A jak w lawtwych przykladach wyciagasz czynnik poza nawias .
6 paź 11:04
Eve: te nawiasy które się powtarzają zapisuję jako jeden nawias i daję na sam początek ( czyli np
(a+b)(a+b)(a+b) to na początek daję jeden nawias (a+b) ) a resztę wyrazów, która zostaje
zapisuję w jeden nawias
6 paź 11:09
pigor: ... a czym się, drogie dziecko różni "poza", od "przed" nawias, to przestaw sobie
wyłączony czynnik "za" nawias (jeśli to...

cię kręci ... ) i po sprawie, bo mnożenie
jest przemienne ; czyżby tylko z tego powodu zakładasz nowy post
6 paź 11:41