A(1,−4) B(4,−1) C(−1,4).
y=ax+b
a: 1a+b=−4 i
4a+b=−1 odejmuję stronami
−3a=−3, ⇔a=1, 1*1+b=−4
b=−5
a: y=x−5 równanie prostej AB
Pozostałe podobnie, spróbuj sam.
Nie zalecam układu równań, bo to jedna z najbardziej skomplikowanych metod na tego typu
zadania.
Prosciej wektorami, jeżeli wektor w→=[wx, wy], to współczynnik kierunkowy wyznaczonej przez
| wy | ||
niego prostej ( i każdej prostej równoległej do niego) wyraża się wzorem: a= | . | |
| wx |
| 3 | ||
a= | =1 | |
| 3 |
Oczywiście wx≠0, gdyby wx=0, to współczynnik kierunkowy by nie istniał, mielibyśmy prostą
"pionową" o równaniu x=c