geometria analityczna
lasq: 1. W trójkącieABC dane są wierzchołki A(−4,2), B(5,−1)oraz punkt M(3,3) przecięcia się
wysokości tego trójkąta. Oblicz pole trójkąta.
2.Napisz równanie prostej przechodzącej przez początek układu w ten sposób że początek układu
jest środkiem odcinka tej prostej zawartego między prostymi 2x+y+5=0 oraz x−y−1=0
3.Dany jest trójkąt ABC w którym A(1,1), {AB}=[ 4,2] oraz środek ciężkości S(4,6)
znajdź równanie prostej AB
wyznacz współrzędne C
wykaż że <ABC jest rozwarty
4.W trójkącieABC dane są wierzchołki A (0,1),B(1,−2) oraz P ABC=4 Wyznacz współrzędne pkt C
wiedząc że leży na dodatniej półosi.
5 paź 23:39
pigor: ..., np. zadanie 1)
1) piszesz równanie wysokości AM i równanie boku BC ⊥ AM ;
analogicznie
3) piszesz równanie wysokości BM i równanie boku AC ⊥ BM ;
4)rozwiązujesz układ równań boków BC,AC i masz wierzchołek C ;
5) obliczasz długości wszystkich boków i pole z wzoru Herona .
6 paź 01:05