Wyznaczanie dziedziny naturalnej funkcji
janedoe: Mam wyznaczyć dziedzinę naturalną funkcji i nie wiem jak się za to zabrać.
f(x)=log
2[ 1− log
1/2(x
2−5x+6)]
Proszę o pomoc
5 paź 23:34
Basia:
1. x
2−5x+6> 0 (bo jest wielkością logarytmowaną)
2. 1− log
1/2(x
2−5x+6) > 0 (bo też jest wielkością logarytmowaną)
1. chyba wiesz; Δ; miejsca zerowe; parabola; odczytanie zbioru rozwiązań
2.
1 > log
1/2(x
2−5x+6)
| | 1 | |
log1/2 |
| > log1/2(x2−5x+6) |
| | 2 | |
podstawa logarytmu a=
12 < 1 czyli logarytm jest f.malejącą
stąd:
1 < 2x
2 − 10x + 12
2x
2 − 10x + 11 > 0
dalej jak (1)
potem trzeba znaleźć
część wspólną
5 paź 23:39
janedoe: Dzięki wielkie
5 paź 23:47
janedoe: Tylko te miejsca zerowe mi trochę dziwne wyszły
Δ= (−10)2 − 4*2*11
Δ=100 − 88
Δ=12
x1=10−√12/4
x2=10+√12/4
Chyba, że coś poplątałam
6 paź 00:12
janedoe: Mógłby mi ktoś jeszcze pomóc dokończyć ten przykład?
6 paź 13:37
Beti: jest dobrze, tylko uprość pierw.:
| | 10 − √12 | | 10 − 2√3 | | 5 − √3 | |
x1 = |
| = |
| = |
| |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
6 paź 13:43
janedoe: A jeżeli w pierwszym mi wyszło, że od (−∞ , 2) ∪(3, +∞) równanie jest dodatnie to jak znaleźć
ich część wspólną?
6 paź 15:57