a = 12 cm
b = 5 cm
c2 = 122 + 52 = 144 + 25 = 169 ⇒ c = 13
c = 13 cm
x − długość odcinka niebieskiego
13 − x − długość odcinka zielonego
y − długość odcinka czerwonego
Mamy
5 + x + y = 12 + (13 − x) + y
5 + x = 12 + 13 − x
2x = 20
x = 10
x = 10 cm
13 cm − 10 cm = 3 cm
Z podobieństwa trójkątów mamy
| 5 | h | 15 | |||
= | ⇒ 13 h = 5*3 ⇒ h = | ||||
| 13 | 3 | 13 |
| 15 | 90 | |||
P1 = 0,5 *12*h = 6*h = 6* | = | |||
| 13 | 13 |
| 90 | 390 | 90 | 300 | |||||
P2 = 0,5*12*5 − P1 = 30 − | = | − | = | |||||
| 13 | 13 | 13 | 13 |
| 90 | |
= 0,5*( 15 + y)*r1 | |
| 13 |
| 180 | ||
r1 = | ||
| 13*( 15 + y) |
| 300 | |
= 0,5*( 15 + y)*r2 | |
| 13 |
| 600 | ||
r2 = | ||
| 13*( 15 + y) |
| r2 | 600 | 13*(15 + y) | 600 | 10 | |||||
= | * | = | = | ||||||
| r1 | 13*(15 +y) | 180 | 180 | 3 |