reszta z dzielenia
Jagoda: uzasadnij że jeśli liczba całkowita x z dzielenia przez 7 daje reszte 5 to liczba x2 z
dzielenia przez 7 daje reszte 4
5 paź 22:55
ICSP: liczba x z dzielenia przez 7 daje resztę 5 wieć x jest w nastepujacej postaci :
x = 7k + 5 gdzie k ∊ C. Wyznaczmy więc resztę z dzielenia przez 7 liczby x2
x2 = (7k + 5)2 = 7(k2 + 2k + 3) + 4
Zatem reszta z dzielenia x2 przez 7 jest równa 4
Drugi sposób :
x ≡ 5 mod 7 //2
x2 ≡ 25 mod 7
x2 ≡ 4 mod 7
c.k.d.
5 paź 22:58
Basia:
x = 7k+5 k∊C
x2 = (7k+5)2 = 49k2 + 70k + 25 = 7*7k2 + 7*10k + 7*3 + 4 =
7(7k2+10k+3) + 4
7k2+10k+3∊C czyli reszta = 4
5 paź 22:59
Jagoda: Dziękuje
5 paź 23:00
ICSP: i wychodzi na to że lepiej radze sobie z kongurencjami niż ze wzorem (a + b)
2 
Oczywiście rozwiązanie
Basi jest poprawne. Swoje zostawię ze względu na drugi sposób, może
komuś się przyda
5 paź 23:01
Jagoda: Ktoś na pewno skorzysta
5 paź 23:07