geo
maksi: trójkącie równoramiennym ABC podstawa AB ma długość 8 cm. W trójkąt ten wpisano okrąg o. Punkty
D i E są punktami styczności okręgu, odpowiednio z ramionami AC i BC tego trójkąta, przy czym
IDCI+ICEI=IDAI+IABI+IBEI. Oblicz:
a) pole trójkąta ABC
b)długość promienia okręgu o
5 paź 22:40
Eta:

Z tw. o odcinkach stycznych:
|AD|=|BE|=|AF|=|BF|= 4
to z treści zad: |DC|+|CE|= 4+8+4=16 ⇒ |DC|=|CE|= 8
czyli |BC|=|AC|= 8+4=12
h=
√122−42=........
| | 1 | |
P(ABC)= |
| *h*8 = ......... |
| | 2 | |
| | P | | 1 | |
r= |
| =.... p= |
| obwodu =...... |
| | p | | 2 | |
teraz tylko dokończ obliczenia
5 paź 23:18