matematykaszkolna.pl
ciąg arytmetyczny tutiti: jak sprawdzić czy an=n(−1)n jest arytmetyczny? z an+1 −an wychodzi mi coś z czym nie bardzo wiem jak sobie poradzić
5 paź 22:12
Dominik: jesli roznica ciagu nie jest zalezna od zmiennej n to znaczy ze jest stala, wiec ciag spelnia warunek bycia ciagiem arytmetycznym.
5 paź 22:23
tutiti: definicje znam, tylko, że wychodzi mi (n+1)(−1)n+1 − n(−1)n= ... no i nie wiem jak dalej to ogarnąć a w odpowiedziach jest, że nie jest arytm
5 paź 22:30
Bizon: ... "na oko" widać, że arytmetyczny nie jest ... W tym wypadku chyba łatwiej jest wyznaczyć trzy pierwsze wyrazy i z nich już wynika, że nie jest (dla zaprzeczenia jest wystarczające)
5 paź 22:38
tutiti: ok dziękuje, do tego zadania mi wystarczy a co jeśli miałabym przeprowadzić dowód ?
5 paź 22:46
Bizon: ... a to nie dowód ?
5 paź 23:02
Bizon: ... z faktu, iż trzy kolejne wyrazy ciągu różnią się między sobą odpowiednio o stałą a a+r a+2r ... nie można wnioskować, że cały ciąg jest arytmetyczny ale jeśli między dowolnymi kolejnymi trzema takiej zależności nie ma ... to ciąg arytmetycznym nie jest
5 paź 23:07
Basia: żeby udowodnić twierdzenie trzeba pokazać, że zachodzi "dla każdego" żeby obalić twierdzenie wystarczy pokazać, że nie zachodzi dla jednego i to pokazał Bizon Twierdzenie: Wszystkie koty mają zielone oczy. Nieprawda; mój kot ma czarne oczy. Obaliłam twierdzenie ?
5 paź 23:12
tutiti: aa bo mi się zawsze wydawało, że takie podstawianie to nie przejdzie na egzaminach itd dlatego próbowałam właśnie w ten sposób, żeby było wszystko pięknie ładnie więc dziękuję bardzo bardzo emotka
5 paź 23:13