PRAWDOPODOBIEŃSTWO
Carla: Spośród liczb: −9,−7,−5,−3,−1,0,2,4,6,8 losujemy dwie różne liczby a i b, a następnie
zapisujemy ich iloczyn ab. Oblicz i porównaj prawdopodobieństwa zdarzeń A i B, jeśli: A
oznacza zdarzenie, że iloczyn ab jest liczbą nieujemną; B − zdarzenie, że iloczyn ab jest
liczbą niedodatnią.
5 paź 21:57
Carla: up
5 paź 22:32
PW: Przestrzeń zdarzeń elementarnych Ω składa się z 2−elementowych podzbiorów zbioru
10−elementowego, a więc
Z opisu losowania wynika, że każde zdarzenie elementarne jest jednakowo prawdopodobne,
spełnione są założenia twierdzenia zwanego klasyczną definicją prawdopodobieństwa, zatem
prawdopodobieństwo P(A) zdarzenia A jest równe
A − "wylosowano dwie liczby, których iloczyn jest liczbą nieujemną" jest sumą trzech
rozłącznych zdarzeń:
A
1 − "wylosowano dwie liczby ujemne"
A
2 − "wylosowano dwie liczby dodatnie"
A
3 − "wylosowano zero i dowolną inna liczbę.
| | | |
|A1| = | (losujemy 2 liczby spośród pięciu ujemnych) |
| | |
| | | |
|A2| = | (losujemy 2 liczby spośród czterech dodatnich) |
| | |
|A
3| = 9 (losujemy 0 i jedną z dziewięciu pozostałych liczb).
Już dosyć?
5 paź 23:50