spr czy ciąg jest monotoniczny
tutiti: sprawdź czy ciąg jest monotoniczny, ograniczony
1. an = n2 z tym, że 2n bo nie mogłam tego zapisać znaczkami jakoś
2. an = n[(−1)n]
5 paź 21:57
5 paź 22:05
tutiti: tak tak

mi jakoś nie wychodziło
5 paź 22:13
Basia:
| an+1 | | n+1 | | 2n | | 2(n+1) | | 2n | | 2 | |
| = |
| * |
| = |
| = |
| + |
| = |
| an | | 2n+1 | | n | | n | | n | | n | |
ponieważ jest to ciąg o wyrazach dodatnich i mamy
| an+1 | |
| > 1 ⇒ an+1 > an ⇒ an jest rosnący |
| an | |
| | n | |
n < 2n dla każdego n ⇒ |
| < 1 dla każdego n |
| | 2n | |
czyli ciąg jest ograniczony
5 paź 22:45
Basia: | | 1 | |
z dołu oczywiście też; przez a1 = |
| |
| | 2 | |
5 paź 22:46
tutiti: właśnie ten ciąg ma być nierosnący
| | 1−n | |
z an+1 − an wyszło mi |
| , 1−n dla n∊N+ jest ≤0 a 2n dąży do nieskończoności, |
| | 2*2n | |
czy z tego wychodzi, że ciąg jest nierosnący? czy przez tą nieskończoność w mianowniku nie
mogę tak stwierdzić?
6 paź 10:24
tutiti: a w tym drugim przykładnie mogę sobie po prostu podstawić kilka wyrazów? bo wtedy wyraźnie
widać, że nie jest monotoniczny
6 paź 10:47
agata : up
6 paź 13:42