Prosze o szybką pomoc !
Asia95: W urnie jest pięć kul o numerach 1,2,3,4,5,. Losujemy kolejno cztery kule, zwracając za
każdym razem wylosowaną kulę do urny. Oblicz prawdopodobieństwo tego że :
a) wszystkie wylosowane kule mają numery nieparzyste,
b)pierwsze dwie wylosowane kule mają takie same numery,
c)trzy wylosowane na końcu kule mają takie same numery.
Chciała bym ,żeby kto wytłumaczył mi to zadanie o ile jest to możliwe.
5 paź 21:54
Basia:
ustalamy najpierw |Ω|
ile masz możliwości przy każdym losowaniu ? pięć
czyli |Ω| = 5*5*5*5 = 5
4
A − wylosujemy kule z numerami parzystymi czyli 2,4
przy każdym losowaniu mamy dwie możliwości
|A| = 2*2*2*2 = 2
4
B
pierwsza kula dowolna czyli pięć możliwości
druga musi być ta sama co pierwsza czyli jedna możliwość
trzecia i czwarta dowolne czyli za każdym razem pięć możliwości
(bo nie jest powiedziane, że trzecia i czwarta nie mogą być takie jak pierwsza i druga)
|B| = 5*1*5*5 =5
3
C
pierwsza dowolnie − 5
druga dowolnie 5
trzecia taka jak druga 1
czwarta taka jak druga 1
|C| = 5*5*1*1 = 5
2
byłoby trochę inaczej gdyby było powiedziane, że
b)
tylko dwie pierwsze mają takie same numery
wtedy |B| = 5*1*4*4
c)
tylko trzy końcowe mają takie same numery
wtedy |C| = 5*4*1*1
5 paź 22:18