;)
Justyna: jak rozwiązać równanie:
2x+
√3x=2
5 paź 21:04
5 paź 21:05
5-latek: wylacz x przed nawias
5 paź 21:05
Justyna: 2x+
√3x=2 /:
√3
2
√3+3x=
5 paź 21:08
Justyna: ooooooo dzięki
5 paź 21:08
Justyna: cofam to co wysłałam szybciej
5 paź 21:09
5-latek: tylko dalej trzeba usunac niewymiernosc z miamownika
5 paź 21:10
Justyna: | | 2 | | 2−√3 | |
x= |
| * |
| =4−2√3 |
| | 2+√3 | | 2−√3 | |
5 paź 21:11
pigor: ..., nie wiem dlaczego N−le ciągle katują tym usuwaniem niewymierności
z mianownika , kiedy można krok wcześniej to zrobić np. tak :
2x+√3x=2 ⇔ x(2+
√3)= 2 /*(2−
√3) ⇔ x(4−3)= 2(2−
√3) ⇔
x=2(2−√3).
5 paź 21:42