wielomiany
ania: Oblicz współczynnik p i q wielomianu w,jeśli w(−1)=4 i w(0)=3 : w(x)=x3+(p−q)x2−4x+q2
5 paź 20:58
ICSP: i w czym problem ?
5 paź 21:00
ania: w rozwiązaniu zadania
5 paź 21:02
ICSP: ale nie możesz ruszyć z miejsca czy po prostu masz problem z układem równań
5 paź 21:03
ania: mam już układ równań i nie mogę ruszyć z miejsca
5 paź 21:06
5-latek: no to prosze go tu napisac
5 paź 21:07
ICSP: Układ równań :
pierwsze mnożę przez 6 a drugie troszkę upraszczam
q = 6
| | q | |
p − |
| = 1 Wstawiam q z pierwszego do drugiego : |
| | 2 | |
p − 3 = 1
q = 6
p = 4
q = 6
5 paź 21:08
ania: skąd masz że
q2
5 paź 21:10
ICSP: wstawiłem za x 0 i wszystko mi się zredukowało oprócz ostatniego wyrazu
5 paź 21:12
ania: a no tak musiałam coś pokićkać z postawianiem
5 paź 21:14
ania: dzięki ICSP

wyszło mi
5 paź 21:17