równania
ania: rozłóż na czynniki :
a)w(x)=5x5−10x3+5x
b)w(x)=−3x5+30x3−75x
c)w(x)=32x6−164+2x2
5 paź 20:40
ICSP: hmm
c) źle przepisany
5 paź 20:41
ICSP: a) w(x) = 5x5 − 10x3 + 5x = 5x(x4 − 2x2 + 1) = 5x(x2 − 1)2 = 5x(x−1)2(x+1)2
b) w(x) = −3x5 + 30x3 − 75x = −3x(x4 − 10x2 + 25) = −3x(x2 − 5)2 = −3x(x − √5)2(x +
√5)2
5 paź 20:42
Kostek:
a) 5x(x4−2x2+1)
5x(x2−1)2
b) −3x5+30x3−75x
−3x(x4−10x+25)
−3x(x2−5)2
c) 32x6−16x4+2x2
2x2(16x4−8x2+1)
2x2(4x2+1)2
5 paź 20:43
ICSP: Kostku dlaczego zostawiasz trójmiany kwadratowe podczas rozkładania na czynniki ?

w c masz błąd
5 paź 20:44
Kostek:
Do samodzielnego rozwiązania

właśnie zauważyłem, ale dzięki
5 paź 20:45
ania: kostek dziękuje
5 paź 20:48