wzory
wzory:
(x2+x+4)2 + 8x(x2+x+4) + 15x2=
[(x2+x+4)+4x]2−x ale jak dalej to rozpisać ?
5 paź 20:26
ICSP: a może np tak :
(x
2 + x + 4)
2 + 8x(x
2 + x + 4) + 16x
2 − x
2 =
= (x
2 + x + 4 + 4x)
2 − x
2 =
(x
2 + 5x + 4)
2 − x
2 =
= (x
2 + 6x + 4)(x
2 + 4x + 4) = ...
Licz delty w nawiasach
5 paź 20:28
wzory:
Mogę tak dodać to 4x ? Tam mam wzór skr.mnożenia ?
5 paź 20:29
ICSP: a dlaczego miałbyś sobie tego nie dodać
a
2 − b
2 =

a = x
2 + 5x + 4
b = x
5 paź 20:31
wzory: tak ale
ale w a mam jeszcze a 4x
5 paź 20:33
ICSP: ale przecież x
2 + x + 4 + 4x = x
2 + 5x + 4
5 paź 20:34
wzory: Mogę tak zrobić ?
5 paź 20:34
ICSP: Możesz
5 paź 20:36