wzory skróconego mnożenia
Cracker: korzystając z wzorów skróconego mnożenia wykonaj działanie.
(x+y+z)2
nigdy się nie spotkałam z czymś takim więc proszę o pomoc.
5 paź 20:11
Kejt: =x
2+y
2+z
2+2xy+2xz+2yz
jeśli nie pomyliłam wzoru
5 paź 20:11
monia: też nie widziałam takich przykładów ale może tak [(x+y) +z] 2
5 paź 20:12
Cracker: no tak.. czyli po prostu (x+y+z) * (x+y+z)
dziękuję.. nie pomyślałam..
5 paź 20:13
bezendu:
Może tak będzie prościej ? x+y=c
(c+z)2=c2+2cz+z2
(x+y)2+2(x+y)z+z2
x2+2xy+y2+2xz+2yz+z2
5 paź 20:14
ICSP: jest wzór na (a + b + c)2
twój pomysł również dobry :
(x + y + z)2 = ([x+y] + z)2 = (x+y)2 + 2(x+y)z + z2 =
= x2 + 2xy + y2 + 2xz + 2yz + z2 = x2 + y2 + z2 + 2xz + 2xy +2yz
5 paź 20:14