pierwiastki
monia: witam, mam problem z zadaniem z pierwiastkami

(
√2−√3 −
√2+√3)
2
5 paź 20:11
Kejt:
=|2−√3|−2√4−3+|2+√3|=2−√3−2+2+√3=2
5 paź 20:13
monia: no tak dziekuje
5 paź 20:15
ICSP: ooo
Kejt a cóż to za wzór wymyśliłaś ?
5 paź 20:16
Kejt: em.. no przecież to jest wzór skróconego mnożenia:
(a−b)2=a2−2ab+b2
tylko, że z pierwiastkami..
walnęłam się gdzieś?
5 paź 20:17
ICSP: (
√a)
2 = |a| ?
Kto tak zapisuje ?
5 paź 20:18
bezendu:
Wynik jest ok.
5 paź 20:18
Kejt: oj dobra.. ostatnio chciałam liczyć równanie w stylu:
|2x−3|=−1
więc i tak jest teraz dobrze

myślałam, że coś gorszego..
5 paź 20:19
Gustlik: (√2−√3−√2+√3)2=(√2−√3)2−2√2−√3*√2+√3+(√2+√3)2=
=2−√3−2√22−(√3)2+2+√3=4−2√4−3=4−2√1=4−2=2
5 paź 20:21