FIZYKA- PRAWO OHMA
Piotr 10: Trivial potrzebuję pomocy
Przez wodny roztwór chlorku sodu NaCl przepływa prąd o natężeniu 0,2 A. Ile jonów Cl
− dotrze w
czasie 2 sekund do anody? Ładunek elementarny e=1,6*10
−19 C.
Tu po obliczeniu tego się wynik zgadza
Teraz te drugie zadanie(podobne)
Przez wodny roztwór siarczanu miedzi przepłynął prąd i do katody w czasie t=2s dotarło
n=10
19 jonów miedzi ( Cu
2+). Jakie było natężenie prądu?
| | n*e | |
I= |
| Jak pamiętam z chemii to CuSO4 |
| | t | |
I tutaj się wynik nie zgadza.
Coś mi się zdaję, że chodzi o te protony co są przy Cl i Cu na górze
5 paź 20:06
Trivial: Nie znam się na chemii.
5 paź 20:29
Kejt: z chemią to do
Mateusza
5 paź 20:30
Piotr 10: Ale to jest fizyka,naprawdę. Takie zadania mam w zbiorze
5 paź 20:31
Trivial: No tak, ale trzeba rozumieć co to jest jon Cu2+ i Cl−, a ja tego po prostu nie pamiętam.
5 paź 20:33
Piotr 10: Właśnie też tak myślę.I tu to odgrywa rolę. Cu2+ to chyba, że ma dwa jony dodatnie
5 paź 20:35
Trivial: Jaka jest właściwa odpowiedź, a jaka Twoja?
5 paź 20:35
Piotr 10: To tak. W pierwszym zadaniu wszystko gra n=25 *1017. Zauważ, że tam przy Cl na gorze jest
''−1'' tak jakby.
A w drugim zadaniu wyszło mi, że I=0,8 A . W odpowiedzi jest, że I=1,6 A. I tam na gorze jest
''2+'' więc to od tego jakoś zależy chyba
5 paź 20:37
Trivial: No to sprawa rozwiązana. Tak jak podejrzewałem − jon Cu2+ ma ładunek +2e.
5 paź 20:39
Piotr 10: | | q | |
Hmm, czyli q=+2e czy jak ? I= |
| |
| | t | |
5 paź 20:42
5 paź 20:43
Piotr 10: Ok, dzięki
5 paź 20:47
Mateusz:
Najlepiej sobie rozpisać reakcje na katodzie i anodzie wtedy sprawa wydaje sie banalna
Cu2+ + 2e−→Cu
6 paź 17:00