Wyrażenie
Marek: Witam, mam problem z tym wyrażeniem
5 paź 20:02
ICSP: :(
5 paź 20:04
Technik:
5 paź 20:05
Basia:
| | (23)n+1 + (22)2n+3 | |
= |
| = |
| | (22)n−1 + 23n+1 | |
| 23n+3 + 24n+6 | |
| = |
| 22n−1 + 23n+1 | |
| 23n*23 + 24n*26 | |
| =...................... |
| 22n*2−1 + 23n*21 | |
a dalej to zależy co masz zrobić;
jeżeli policzyć granicę, to w liczniku przed nawias 2
4n, a w mianowniku 2
3n
jeżeli przedstawić w najprostszej postaci to w liczniku 2
3n, a w mianowniku 2
2n
5 paź 20:08
Marek: dziękuję, mam sprowadzić do najprostszej postaci
5 paź 20:17