wykładnicza
leno: Czy mając wzór funkcji f(x)= |2x−4|+1
najpierw rysuję 2x a potem odbijam względem osi OX i przesuwam o wektor u=[4,1]?
5 paź 19:59
Basia:
nie

1. rysujesz y=2
x
2. przesuwasz o wektor [0;−4] co daje y=2
x−4
3. symetria części ujemnej względem OX co daje y=|2
x−4|
4. przesunięcie o wektor [0;1] co daje y = |2
x−4|+1
5 paź 20:04
Technik:

1) 2
x niebieski
2) o 4 jednostki w dół czerwony
3) wartość bez czyli to co pod osią nad oś zielony
4) teraz wszystko o jedną jednostkę do góry różowy
5 paź 20:05
leno: ah, no tak, dzięki !
5 paź 20:11
leno: a jak potem określić liczbę rozwiązań f(x)=k2
gdyby było f(x)=k to wiem jak zrobić, ale jeśli jest k2 ?
5 paź 20:12
leno: ?
5 paź 20:21
Gustlik:

f(x)=k
2: metoda "linijkowa:
Przyłóż linijkę do wykresu i ustaw ją poziomo i przesuwaj z dołu do góry, ilość punktów
przecięcia brzegu linijki z wykresem to ilośc rozwiązań dla wartości funkcji, w której brzeg
linijki przecina oś OY.
Wyobraź sobie, że przerywana czerwona przerywana linia
−−−−−−−−−− to brzeg linijki,
przesuwasz ją do góry, można więc odczytać:
Spisuję po kolei:
1. dla k
2<1 0 rozwiązań,
2. dla k
2=1 1 rozwiązanie,
3. dla k
2€(1, 5) 2 rozwiązania,
4. dla k
2≥5 1 rozwiazanie.
Teraz połączę przypadki z tą sama liczbą rozwiązań:
1. 0 rozwiązań dla k
2<1 ⇔ k
2−1<0 ⇔ (k−1)(k+1)<0 ⇔ k€(−1, 1)
2. 1 rozwiązanie dla k
2=1 ⇔ k=−1 v k=1 lub k
2≥5 ⇔ k
2−5≥0 ⇔(k−
√5)(k+
√5≥0 ⇔ k€(−
∞,
−
√5>U<
√5, +
∞)
czyli k€(−
∞, −
√5>U<
√5, +
∞)U{−1}U{1}
3. 2 rozwiązania dla 1<k
2<5 ⇔ k
2>1 i k
2<5 ⇔ k€(−
∞, −1)U(1, +
∞)∩(−
√5,
√5)⇔
⇔k€(−
√5, −1)U(1,
√5)
5 paź 20:37
leno: dzięki !
5 paź 22:33