Wzory redukcyjne.
vol12: Wzory redukcyjne...
| | π | | π | |
cos(8π − |
| ) = cos( − |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
Z racji tego, że jestem z poziomu podstawowego maty, a na polibudzie rozszerzenie przydaje się
od czasu do czasu mam problem...
Postanowiłem sam wypełnić niedobór mojej wiedzy z f. trygonometrycznych i...Oczywiście po kilku
minutach nauki tego zagadnienia mam pierwszy problem.
Skąd mam wiedzieć 7π, która to ćwiartka żeby ustalić ten ybany znak?
5 paź 19:30
Basia: w tym przykładzie akurat masz 8π, które jest wielokrotnością okresu 2π
czyli z definicji funkcji okresowej masz tę równość
ogólnie:
1. najpierw poczytaj co to jest kąt skierowany w układzie współrzędnych
(najogólniej:
początkowe ramię kąta to
zawsze dodatnia część OX
kąty z miarą dodatnią kręcimy przeciwnie do ruchu wskazówek zegara,
a te z miarą ujemną zgodnie z nim)
2. poćwicz przeliczanie stopni na radiany i radianów na stopnie
(zakładam, że wiesz co to jest miara łukowa kąta)
a potem poćwicz takie przykłady:
| | π | |
− |
| ≡ −90o czyli końcowe ramię kąta to ujemna część OY |
| | 2 | |
bo kręcisz kąt zgodnie z ruchem wskazówek
| 3π | |
| ≡ 135o czyli końcowe ramię kąta leży w II ćwiartce |
| 4 | |
i tak dalej
zauważ (ważne), że końcowe ramiona kątów o miarach: x i x+2kπ
pokrywają się
reszta musi po jakimś czasie i wykonaniu odpowiedniej liczby ćwiczeń przyjść sama
5 paź 19:48
vol12: Mam jeszcze jedno pytanie... Czy tych wzorków koniecznie trzeba uczyć się na pamięć?
Tego jest dużo, a ja mam do nauki masę innych rzeczy. Nie byłoby dla mnie lepiej gdzieś
przeliczać
sobie to na boku do postaci k90 +α?
5 paź 20:24
vol12: Przeliczanie stopni na radiany umiem. Dzisiaj rano się tego nauczyłem. Tylko te wzory są
trudne.
5 paź 20:26
krystek: Jak znasz def funkcji tryg dowolnego kąta to szybko przeliczasz widząc w układzie
współrzędnych.
5 paź 20:26
vol12: Hmm sprawa wygląda mizernie. Raczej w mojej głowie nie ma układu współrzędnych więc jade na
pamięć. Dzięki za pomoc.
5 paź 20:45
Aga1.: Wzorów redukcyjnych jest dużo, ale jak zna się pewne własności to łatwo się ich stosuje.
Np. taki wierszyk.
W pierwszej ćwiartce wszystkie funkcje są dodatnie , w drugiej tylko sinus, w trzeciej tangens
i cotangens, a w czwartej cosinus.
Teraz taki wzór ( tylko cosinus gubi minus)
cos(−α)=cosα
a
sin(−α)=−sinα
i podobnie tg i ctg.
5 paź 20:50
Aga1.: Bez zrozumienia nie nauczyłabym się na pamięć.
5 paź 20:51
vol12:
Aga1 tylko nie bardzo wiem jak ten wierszyk ma mi pomóc...
5 paź 20:59
krystek:

w kazdej ćwiartce patrzysz na znak x i y a r jest zawsze dodatnie.
5 paź 21:07
vol12: | | π | |
Znaczy ja myślałem tak: najpierw policzyć ile jest |
| jak nieparzysta ilość to piszę |
| | 2 | |
kofunkcję i
dalej chciałem szukać ćwiartki żeby ustalić znak. Jednak gdy mam 8π to ciężko to na oko
powiedzieć.
A co jeśli będzie tak z 26π.
5 paź 21:14
krystek: 13*2π , czyli masz 13 obrotów i jesteś w pynkcie wyjścia
5 paź 21:15
krystek: ale sin27π=sin(13*2π+π)=sinπ=0
5 paź 21:16
vol12: | | 10 | |
No dobra a jak mam |
| π to co z tym zrobić? |
| | 6 | |
5 paź 21:19
5 paź 21:22
krystek: | | 1 | | 1 | |
I teraz np sin(π− |
| π)=sin |
| π ( w II ćw sin dodatni) |
| | 3 | | 3 | |
| | 1 | | 1 | |
ale cos(π− |
| π)=−cos |
| π (II ćw cos ujemny) |
| | 3 | | 3 | |
5 paź 21:25
vol12: | | 2 | | 1 | |
Niby skąd 1 |
| π = π − |
| π |
| | 3 | | 3 | |
5 paź 21:41
Aga1.: Końcowe ramię leży w IV ćwiartce, a w czwartej tylko cosinus jest dodatni.
Najpierw ustalasz znak, a później sprawdzasz, czy funkcja przechodzi w kofunkcję ,czy nie.
6 paź 09:59
krystek: Ale bzdurę wczoraj napis lam .
Poprawiam
| | 2 | | 1 | |
1 |
| π=2π− |
| π (dzięki Aga1 ,że porawiłas) |
| | 3 | | 3 | |
I teraz
| | 2 | | 1 | | 1 | |
sin1 |
| π=sin(2π− |
| π)= sin |
| π |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
6 paź 11:28
krystek: | | 1 | |
i zgubiłam "−" =−sin |
| π |
| | 3 | |
6 paź 11:29