matematykaszkolna.pl
Ciąg ograniczony Ziomek : mam ciąg rosnący an =2n+1n+1, mam sprawdzić czy jest ograniczony, z dołu to łatwo bo a1, ale jak mam sprawdzić jaka liczba ogranicza go z góry?
5 paź 19:28
Basia: intuicyjnie tak:
2n+1 n+1+n n 

=

= 1 +

≤ 1+1 = 2
n+1 n+1 n+1 
ale nie ma gwarancji, że to jest najmniejsza liczba ograniczająca ten ciąg z góry (akurat jest, ale jeżeli miałoby to być udowodnione, to trzeba znacznie bardziej formalnie)
5 paź 19:52
Technik:
 2n+1 
 1 
n(2+

)
 n 

lim=

=lim

=
 n+1 
 1 
n(1+

)
 n 

1 
2+limn→

n 

=
 1 
1+limn→

n 

2+0 
=

=2
 1+0 
 1 
bo

=0
 n 
ciąg jest ograniczony
5 paź 19:56
Basia: Ziomek niekoniecznie musi znać pojęcie granicy nie jest potrzebne do zbadania tego czy ciąg jest, czy nie jest ograniczony
5 paź 20:00
Ziomek : o dziękiemotka właśnie zastanawiałam się nad granicą, ale że niewiele pamiętam z tego to chciałam wiedzieć czy jest jakiś inny sposób własnie bardziej formalny
5 paź 20:09
Basia: ciąg an jest ograniczony z góry ⇔ istnieje N∊R, że dla każdego n∊N an≤N N jest kresem górnym dla tego ciągu jeżeli: ∀ε>0n0 an0 > N−ε kres górny nie musi być granicą ciągu; w Twoim przykładzie jest, ale np. ciąg
 2n 
b2n =

2n+1 
b2n+1 = −1 jest ograniczony; z dołu liczbą −1; z góry liczbą 1 ale nie jest w ogóle zbieżny oczywiście jeżeli jest rosnący(malejący) i ograniczony z góry (z dołu) to jest zbieżny
5 paź 20:35