Ciąg ograniczony
Ziomek : mam ciąg rosnący an =2n+1n+1, mam sprawdzić czy jest ograniczony, z dołu to łatwo bo a1,
ale jak mam sprawdzić jaka liczba ogranicza go z góry?
5 paź 19:28
Basia:
intuicyjnie tak:
| 2n+1 | | n+1+n | | n | |
| = |
| = 1 + |
| ≤ 1+1 = 2 |
| n+1 | | n+1 | | n+1 | |
ale nie ma gwarancji, że to jest najmniejsza liczba ograniczająca ten ciąg z góry
(akurat jest, ale jeżeli miałoby to być udowodnione, to trzeba znacznie bardziej formalnie)
5 paź 19:52
Technik:
ciąg jest ograniczony
5 paź 19:56
Basia:
Ziomek niekoniecznie musi znać pojęcie granicy
nie jest potrzebne do zbadania tego czy ciąg jest, czy nie jest ograniczony
5 paź 20:00
Ziomek : o dzięki

właśnie zastanawiałam się nad granicą, ale że niewiele pamiętam z tego to chciałam
wiedzieć czy jest jakiś inny sposób własnie bardziej formalny
5 paź 20:09
Basia:
ciąg a
n jest ograniczony z góry ⇔ istnieje N∊R, że dla każdego n∊N a
n≤N
N jest kresem górnym dla tego ciągu jeżeli:
∀
ε>0 ∃
n0 a
n0 > N−ε
kres górny nie musi być granicą ciągu;
w Twoim przykładzie jest, ale np. ciąg
b
2n+1 = −1
jest ograniczony; z dołu liczbą −1; z góry liczbą 1
ale nie jest w ogóle zbieżny
oczywiście jeżeli jest rosnący(malejący) i ograniczony z góry (z dołu) to jest zbieżny
5 paź 20:35