doprowadz do najprostszej postaci
monia: | 11√3 − 4√7 | | 13√7 +√3 | |
| − |
| |
| √3 − √7 | | √12 − √28 | |
czy ktoś mógłby mi pomóc z tym przykładem? należy doprowadzić do najprostszej postaci
5 paź 19:10
52: √12=2√3
√28=2√3
2 przed nawias daj i dalej myśl
5 paź 19:15
monia: i czy dalej usunąć niewymierność z mianownika każdego z ułamka osobno?
5 paź 19:19
52: do wspólnego mianownika
5 paź 19:24
Aga1.: Myślę,że tak.
√28=2√7
5 paź 19:24
52: tak faktycznie... Pomyłka
5 paź 19:26
monia: | | 22√3 − 8√7 | |
czyli : |
| a drugi ułamek bez zmian? |
| | 2√3−2{7} | |
5 paź 19:26
monia: nawet nie zauważyłam tej pomyłki bo również
√28 = 2
√7
5 paź 19:27
52: tak
5 paź 19:29
monia: a jak to potem odjąć skoro mam w jednym ułamku w liczniku po 2 pierwiastki? każdy z osobna?
podaje licznik 22
√3+
√3 −8
√7−13
√7 czy tak
5 paź 19:29
52: | 12√3+9√7 | | 3(4√3+3√7) | |
| = |
| |
| 2√3−2√7 | | 2(√3−√7) | |
potem usuwasz niewymierność
5 paź 19:32
52: źle zrobiłem arghh...
5 paź 19:34
monia: a mi w sumie wyszło w liczniku 21√3 − 21√7
5 paź 19:34
monia: no i niewymiernosc z mianownika dziekuje za pomoc

5 paź 19:35
52: | 21√3−21√7 | | 21(√3−√7) | |
| = |
| i skracasz |
| 2√3−2{7} | | 2(√3−√7) | |
5 paź 19:36
miau:
| 11√3−4√7 | | 13√7+√3 | |
| − |
| = |
| √3−√7 | | 2(√3−√7) | |
| 22√3−8√7−13√7−√3 | | 21√3−21√7 | |
| = |
| = |
| 2(√3−√7) | | 2(√3−√7) | |
5 paź 19:37
52: | | 21 | |
ufff teraz chybva dobrze i wyjdzie |
| |
| | 2 | |
5 paź 19:37
52: nawiasy możesz skrócić ; )
5 paź 19:37
monia: no faktycznie też tak można ale ostateczny wynik mam ten sam czyli 10,5 dziekuje
5 paź 19:38
52: Nie ma za co : )
5 paź 19:38