liczby
zadanie: 1.Czy w n−kącie foremnym istnieje przekątna o długości równej
promieniowi okręgu opisanego na tym n−kącie, jeżeli
a) n = 2016 ;
b) n = 2014 ;
c) n = 2013 ;
d) n = 2010 ?
na zajeciach bylo, ze liczba wierzcholkow musi byc podzielna przez 6 ale dlaczego?
2. W dowolnym zbiorze złozonym z 19 liczb całkowitych dodatnich
istnieja dwie liczby, których róznica jest podzielna przez m i jest
podzielna przez n. Czy powyzsze zdanie jest prawdziwe dla
a) m=6, n=8 ;
b) m=4, n=6 ;
c) m=6, n=9 ;
d) m=4, n=5 ?
byla mowa o NWW i o tych samych resztach z dzielenia ale ja nie zrozumialem
3.Czy dla dowolnych liczb rzeczywistych dodatnich x, y, z prawdziwa
jest nierównosc
a) xyz <x3+y3+z3 ;
b) xyz <x2+y2+z2 ;
c) xyz <x5+y5+z5 ;
d) xyz <x4+y4+z4 ?
4.Czy dla dowolnych liczb rzeczywistych dodatnich x, y, z prawdziwa
jest nierównosc
a) 2013xyz >x3+y3+z3
b) 10xyz >x3+y3+z3
c) xyz >x3+y3+z3
d) 3xyz >x3+y3+z3 ?
5 paź 19:05
zadanie: prosilbym o pomoc w tych zadaniach
5 paź 19:06
zadanie: ?
5 paź 20:02
Mila:

1)
Aby cięciwa (przekątna ) była równa promieniowi, to musi łączyć końce promieni z kątem
środkowym60
0.
Tak jest w dwunastokącie foremnym, łączymy co drugi wierzchołek.
Sześciokąt foremny jest wpisany w dwunastokąt foremny.
a)n=2016
2016=6*336 tak Ci podano na wykładzie.
Ja liczę tak:
| 360 | |
| *k=60 /:60 i k∊C Czy z kątów środkowych (=β) można utworzyć kąt środkowy 60? |
| 2016 | |
odp. Tak
Wiesz dlaczego dzielimy przez 6?
5 paź 21:24
zadanie: | | 1 | |
bo ten kat musi byc oparty na |
| okregu? |
| | 6 | |
6 paź 10:24
zadanie: jezeli to mozliwe to poprosilbym o wytlumaczenie 2 zadania
6 paź 11:12
zadanie: ?
6 paź 17:24
zadanie: dobrze jest to co napisalem o 10:24?
6 paź 18:24
Mila: 10:24 dobrze , masz otrzymać kąt środkowy 600 przy połączeniu cięciwą odpowiednich
wierzchołków.
a) jeśli liczbę całkowitą dzielimy przez 6, to mogą być reszty:
0,1,2,3,4,5
Wśród 7 liczb całkowitych istnieją zatem dwie liczby takie ,że ich różnica jest podzielna przez
6
Przynajmniej jedna z reszt musi się powtórzyć.
Jeśli liczbę całkowitą dzielimy przez 8, to mogą być reszty:
0,1,2,3,4,5,6,7
Wśród 9 liczb całkowitych istnieją zatem dwie liczby takie ,że ich różnica jest podzielna przez
8.
Przynajmniej jedna z reszt musi się powtórzyć.
W tym zadaniu masz znaleźć takie a i b , aby
a−b dzieliło się przez 6 i przez 8 ( czyli było wielokrotnością 6 i 8)
a−b=6k /*4 i k∊C
a−b=8p /*3 i p∊C
4a−4b=24k
3a−3b=24p
a−b=24(k−p)
a) wsród 25 dowolnych liczb całkowitych można znaleźć a i b, takich aby
a−b było wielokrotnością 24
odp. wśród 19 liczb − nie.
b) NWW(4,6) =12
Wśród 13 liczb całkowitych istnieją zatem dwie liczby takie ,że ich różnica jest podzielna
przez 6
Przynajmniej jedna z reszt musi się powtórzyć. Tym bardziej wśród 19 liczb.
odp. tak
dokończ
6 paź 19:01
Mila:
A tu spojrzałeś?
8 paź 19:49
zadanie: tak widzialem
dziekuje
ale zastanowie sie nad tym w piatek bo teraz mam inne zadania
8 paź 20:52
Mila: 
Jakie masz podane prawidłowe odpowiedzi. Napisz w piątek.
8 paź 21:21
zadanie: c) NWW(6,9)=18
odp. tak
d) NWW(4,5)=20
odp. nie
11 paź 20:04