;)
Justyna: Wyznacz wzór funkcji liniowej, która spełnia podane warunki
f(1/3)=3 i f(−2/3)=0
5 paź 19:03
kylo1303: y=ax +b −> wzór ogólny
Podstaw więc do tego dwa dane punkty:
A (1/3; 3)
B (−2/3; 0)
Dostaniesz prosty układ równań
5 paź 19:05
Justyna: ok juz się robi
5 paź 19:23
kylo1303: Jakby coś nadal było niejasne to pisz. Ogólni to co masz podane w zadaniu [ f(x)=y] oznacza,
że funkcja dla argumentu x ma wartość y, czyli:
5 paź 19:28
Justyna: b=−
13+3
23a=−
13a+3
a=3
b=−
13*3+3
b=2
wzór
f(x)=3x+2

?
5 paź 19:32
Justyna: dzięki dzięki
5 paź 19:33
kylo1303: Średnio mogę rozszyfrować co jest w obliczeniach, ale wzór jak najbardziej poprawny
5 paź 19:35
Justyna: ok, dzięki wielkie
5 paź 19:37