Naszkicuj wykres funkcji
Mistrzu: Witam ma zadania z analizy matematycznej i ich kompletnie nie rozumię:
Naszkicuj wykres funkcji:
f(x)=1|x|−1
f(x)=tg(x)−1
f(x)=(x−1)3
f(x)=x3−1
f(x)=|ex −1|
f(x)=|x|x
f(x)=x−2x−1
f(x)=ln(x−2)
f(x)={|x|}−1
f(x)=1x2
f(x)=1sin(x)
f(x)=2x−1x−3
f(x)=|x+3x−1|
f(x)=1cos(x)
f(x)=1x2
f(x)=−ctg|x|
f(x)=||x|−1|−2
f(x)=−√|x|
f(x)=|sng(x+3)|
f(x)=|1x+2|
f(x)=|(x+3)3|
f(x)=(|x|−1)2
f(x)=sgn(|x|+2)
Nom, trzeba narysować funkcję ale tez trzeba narysować np.
f(x)=1|x|−1
y1=1x−1
y2=1|x|−1
5 paź 19:00
Patryk: na zadania z analizy to to nie wygląda
5 paź 19:01
Trivial: Nie rozumiem czego nie rozumiesz.
5 paź 19:03
Mistrzu: nie byłem na 2 lekcja, gdyż byłem w sądzie na rozprawie jako świadek a ja jestem 1 LO i mamy
wstęp do analizy matematycznej
5 paź 19:52
Aga1.: Nie mogę uwierzyć,że takie zadania są w pierwszej klasie liceum.
5 paź 19:54
Basia: wszystko co dotyczy funkcji ∊ analizy matematycznej

także to
5 paź 19:54
Basia: oczywiście, że nie
Ago 
niby skąd w 1 LO mają wiedzieć co to jest sinus, cosinus, tangens, liczba Eulera, signum
i tak dalej
wstydzimy się przyznać, że studiujemy, a czegoś tak prostego nie umiemy ?
5 paź 19:58
Mistrzu: Proszę uwierzyć że to jest w 1 LO, gdyż to LO jest inne od normalnych
5 paź 20:22
Aga1.: A cóż to za liceum ?
Napisz coś więcej o nim , może to klasa uniwersytecka?
5 paź 20:25
wzory:
Wybiórcze przykłady są trudne te które napisała Basia reszta do zrobienia na poziomie lo
5 paź 20:28
Mistrzu: tak to klasa UNIWERSTYTECKA we Wrocławiu
5 paź 20:29
Mistrzu: tak to klasa UNIWERSTYTECKA we Wrocławiu
5 paź 20:30
Aga1.:

Rozwiążę
5 paź 20:34
Basia: XIV (o ile dobrze pamiętam) LO we Wrocławiu.
Chodzą tam ludzie wybitnie uzdolnieni matematycznie, zajęcia prowadzą naukowcy z UWr.
5 paź 20:39
Mistrzu : tak, tak na jednym z wykładów nie byłem no i. ..
5 paź 20:42
Aga1.:

f(x)=IIxI−1I−2I
y
1=IxI
y
2=IxI−1 kolor niebieski
y
3=IIxI−1I różowy
y
4=IIxI−1I−2
I ostatecznie f(x)=−−−−− kolor czarny
5 paź 20:42
Mistrzu : no niektóre zrobiłem a niektórych nie jestem pewien a najbardziej tych ulamkowych np. 1x2
5 paź 20:56
Basia: te, w których nie masz ani |...|, ani wyraźnego przesuwania
| | 1 | |
np; f(x) = |
| najlepiej będzie zrobić układając tabelkę częściową |
| | x2 | |
musisz się sam przekonać jak te wykresy powstają
| | 1 | | 1 | |
to samo dotyczy f(x) = |
| i f(x) = |
| |
| | sinx | | cosx | |
| | 1 | |
dla f(x) = |
| zrób sobie wykres w przedziale (0;π)∪(π;2π); potem wszystko się powtarza |
| | sinx | |
bo to funkcja okresowa tak samo jak zwykły sinus
| | 1 | |
dla f(x) = |
| w przedziale (−π2;π2)∪(π2;3π2) |
| | cosx | |
(łatwiej niż w (0;π)∪(π;2π)); potem jak wyżej
5 paź 21:33
Mistrzu : a właśnie z modułem i Przesuwaniem w liczebniku i mianowniku to jak? bo nie wiem jak to
rozpisać na te mniejsze równania
5 paź 21:45
Basia: może podaj konkretny przykład (jeden)
za dużo tam tego i już się pogubiłam
5 paź 21:48
Mistrzu : f(x)= 2x−1 x−3
5 paź 21:53
Basia:
| | a | |
zakładam, że wiesz jak narysować wykres funkcji g(x) = |
| |
| | x | |
(bo już powinieneś)
| 2x−1 | | 2(x−3)+5 | | 2(x−3) | | 5 | | 5 | |
| = |
| = |
| + |
| = |
| + 2 |
| x−3 | | x−3 | | x−3 | | x−3 | | x−3 | |
| | 5 | |
1. rysujesz wykres g(x) = |
| |
| | x | |
| | 5 | |
2. przesuwasz o wektor u→=[3; 2] i dostajesz f(x) = g(x−3)+2 = |
| +2 |
| | x−3 | |
i tyle
5 paź 22:02
Aga1.:

| x−2 | | x−1−1 | | x−1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| = |
| − |
| = |
| +1 |
| x−1 | | x−1 | | x−1 | | x−1 | | x−1 | |
6 paź 09:18
6 paź 09:18
Aga1.:

| | 1 | |
y2= |
| kolor pomarańczowy |
| | x+2 | |
f(x) czerwony
6 paź 09:22