matematykaszkolna.pl
Acess kylo1303: Access− unikanie powtarzania rekordów Mam taki mały problem (sądzę, że jest to sprawa banalna), mianowicie tworzę sobie bazę danych (na własny użytek) i chce stworzyć regułę sprawdzającą, polegającą na tym, żeby blokowało mi ewentualne powtarzanie rekordów. Innymi słowy, mam do wpisania powiedzmy paręset słówek, i w późniejszych etapach nie będę pamietał czy dane słówko już jest czy nie. Chciałbym więc, żeby w razie próby wpisania ponownie tego samego słówka blokowało taką możliwość. Mam nadzieję, że zrozumiale to napisałem. Accessa miałem niby ledwo rok temu ale za wiele nie pamiętam. Z góry dzięki za wszelką pomoc.
5 paź 18:56
kylo1303: podbijam
5 paź 19:26
kylo1303: up
5 paź 21:13
5 paź 21:42
kylo1303: Dzięki, postaram się to jakoś przełożyć na nowszego Accessa (mniej więcej wiem czego szukać)
6 paź 00:13
kylo1303: W sumie to właśnie wpadłem na prostszy pomysł (po części za sprawą filmiku), dam po prostu klucz podstawowy do rubryki słówek, dzięki czemu nie będę miał możliwości powielenia rekordu emotka
6 paź 00:16
Trivial: Nie znam się na Accessie, ale w relacyjnych bazach danych (SQL) nazywa się to unique constraint. Polska wersja Accessa pewnie tłumaczy to jako ograniczenia unikalności albo coś w tym rodzaju. Na filmiku (0:37) widać coś takiego jak "Constraints" na liście, która się rozwinęła. Strzelam, że to to.
6 paź 00:45
kylo1303: Dzięki jeszcze raz za pomoc, bardzo się przydało.
6 paź 01:04