Rozwiąż równanie
oo: −2x5 − 8x4 − 6x3 − 24x2 = 0
Mam mętlik w głowie, bo z jednego równania wychodzi x ∊ do zbioru pustego?
−2x3(x2+4x) − 6x(x2+4x)
(−2x3−6x)(x2+4x)=0
Co dalej?
5 paź 18:54
Kejt: kontynuując:
−x
2(2x+6)(x+4)=0
x
2=0 v 2x+6=0 v x+4=0
zgadza się?
5 paź 18:57
oo: okej, zaćmienie umysłu, x=0 lub x= √3 lub x= −√3 lub x=−4
5 paź 18:58
miau:
5 paź 18:59
oo: bez pierwiastków!
5 paź 18:59
oo: i samo −3
5 paź 19:00
Kejt: ups..zeżarłam kwadrat

2x
2+6
5 paź 19:00
oo: nie, dobrze napisałaś
5 paź 19:02
miau:
/: (−2)
x5+4x4+3x3+12x2=0
x2(x3+4x2+3x+12=0
x2[ x2(x+4) +3(x+4)]=0
x2(x+4)(x2+3)=0
x=0 v x= −4
5 paź 19:02