Kombinatoryka
Maria: na ile sposobów można ustawić 20 ksiazek na 3 półkach tak aby na pierwsze półce było o 3
ksiązki więcej niż na drugiej a na trzeciej półce było o 1 książkę mniej niż na drugiej.
5 paź 18:37
Maria: :(
5 paź 19:15
Aga1.: Masz odpowiedź?
5 paź 19:20
Maria: 77 597 520
5 paź 19:25
Maria: ale nie wiem jak
bo zrobiłam ale wyszło źle
5 paź 19:25
Aga1.: Spróbuję rozwiązać.
5 paź 19:27
Maria: dzieki !
5 paź 19:29
Gustlik:
Półka 1: x+3 książek
Półka 2: x książek
Półka 3: x−1 książek
x+3+x+x−1=20
3x+2=20
3x=18 /:3
x=6
Czyli:
Półka 1: 9 książek
Półka 2: 6 ksiązek
Półka 3: 5 książek
I teraz wariacje bez powtórzeń:
| | 20! | |
Półka 1: V209= |
| =...=60949324800 |
| | (20−9)! | |
| | 11! | |
Półka 2: V116= |
| =...=332640 |
| | (11−6)! | |
Półka 3: P
5=5!=120
60949324800*332640*120=2432902008176640000
5 paź 19:57
Aga1.: Na pierwszej półce 9 książek , na drugiej 6 i na trzeciej 5.
| | | | | |
* | * | =167960*462*1=77 597 520. |
| | | |
5 paź 20:05
Gustlik: Aga1, ale wydaje mi się, że kolejność ma znaczenie, jeżeli te książki będą dajmy na to
ponumerowane, to jest różnica w ustawieniu 1, 2, ,3 ..., 9 czy np. 9, 8, 7, ..., 1. Wg mnie
powinny być wariacje, a nie kombinacje.
5 paź 20:12
Aga1.: Powiem szczerze, że zaczęłam liczyć podobnie jak Ty, ale na moim kalkulatorze nie mogłam
obliczyć i dostosowałam rozwiązanie do odpowiedzi.
Na półce niekoniecznie trzeba książki ustawiać, mogą leżeć w worku.
5 paź 20:22
Maria: Ja zrobiłam to tak jak Aga1 ale mi wyszedł inny wynik i stwierdziłam ze źle robie ale wychodzi
na to ze się musiałam kopnąć gdzieś obliczeniowo

dziękuje wam bardzo za pomoc
6 paź 12:13