trochę trygonometrii
afraid: Witam !

Rozłożyło mnie kilka przykładów z TRYGONOMETRII

1. (1 − tgx)(1 + sin2x) = 1 + tgx
2. (sinx − cosx)
2 = 2sin
2x − tgx
3. tg
2(x + y) + ctg
2(x + y) = 1 − 2x −x
2
4. sin
3 − cos
3 > 0
5. cos2x + cos
2x = sinx(sinx +1)
najbardziej mi zależy na trzech ostatnich. będę wdzięczny za każdą pomoc

!
5 paź 18:07
Mila:
Popraw (4) brak argumentów.
(3) rozwiążę za chwilę.
5 paź 18:38
Mila:
1)
| | cosx−sinx | | cosx+sinx | |
( |
| *(sin2x+2sinx cosx+cos2x)=( |
| ⇔ |
| | cosx | | cosx | |
| | cosx−sinx | | cosx+sinx | |
( |
| *(sinx+cosx)2=( |
| /*cosx |
| | cosx | | cosx | |
(cosx−sinx)(sinx+cosx)
2=cosx +sinx
(cosx−sinx)(sinx+cosx)
2−(cosx +sinx)=0
(sinx+cosx)(cos
2x−sin
2x−1)=0
(sinx+cosx)=0 lub (cos
2x−sin
2x−1)=0
sinx=−cosx /:cosx (z zal. cosx≠0) lub cos2x−1=0
tgx=−1 lub cos (2x)=1
5 paź 19:17
miau:
5/ podstaw: cos2x= 1−2sin2x , cosx=1−sin2x
5 paź 19:22
Mila: 3)
tg
2(x + y) + ctg
2(x + y) = 1 − 2x −x
2
| | 1 | |
tg2(x + y) + |
| = 1 − 2x −x2 |
| | tg2(x + y) | |
tg
2(x+y)=t, t>0
| | 1 | |
g(x+y)=tg2(x + y) + |
| Zwg=(2,∞) |
| | tg2(x + y) | |
Sprawdzamy jaka największą wartość ma funkcja:
f(x)=1 − 2x −x
2
y
w=1−2*(−1)−1=1+2−1=2
Zw
f=(−
∞,2)
Zatem dla x=−1 mamy równanie :
tg
2(−1+ y) + ctg
2(−1+ y) = 2
| sin2(−1+y) | | cos2(−1−y) | |
| + |
| =2⇔ |
| cos2(−1+y) | | sin2(−1+y) | |
sin
4(−1+y)+cos
4(−1+y)=2sin
2(−1+y)*cos
2(−1+y)
(sin
2(−1+y)−cos
2(−1+y))
2=0
cos[2(−1+y)]=0
Masz odpowiedź?
Nie wiem, czy czegoś nie zgubiłam po drodze?
5 paź 19:56
afraid: w 4) oczywiście sin3x − cos3x > 0
miau −> zrobiłem tak już wcześniej i dochodzę do momentu, w którym:
4sin2x + sinx − 2 = 0
t = sinx, t∊<−1;1>
4t2 + t − 2 = 0
Δ = 33... i dalej już niezbyt ciekawe rzeczy wychodzą
do 5tego niestety nie mam odpowiedzi, ale wydaję mi się że wszystko jest ok.
6 paź 14:35