Przekątne czworokąta dzielą ten czworokąt na cztery trojkąty. Dane sąpola trzech trójkątów.
Oblicz pole czwartego trójkąta.
a − długość czerwonego odcinka
b − długość niebieskiego odcinka
c − długość zielonego odcinka
d − długość różowego odcinka
α − miara kąta ostrego między przekątnymi czworokąta
180o − α − miara kąta rozwartego między przekątnymi czworokąta
Z wzorów na pole trójkąta mamy :
1) 0,5 ab sin α = 75 ⇒ ab sin α = 150
2) 0,5 bc sin( 180o − α) = 30 ⇒ bc sin α = 60; bo sin ( 180o − α) = sin α
3) 0,5 ad sin ( 180o − α) = 45 ⇒ ad sin α = 90
Dzielimy stronami:
| a | 150 | 5 | 2 | |||||
1) przez 2) | = | = | ⇒ c = | a | ||||
| c | 60 | 2 | 5 |
| b | 150 | 5 | 3 | |||||
1) przez 3) | = | = | ⇒ d = | b | ||||
| d | 90 | 3 | 5 |
| 2 | 3 | 6 | ||||
Px = 0,5 cd sin α = 0,5 * | a * | b sinα = | *0,5 ab sin α = | |||
| 5 | 5 | 25 |
| 6 | ||
= | *75 = 6*3 = 18 | |
| 25 |
Inny sposób:
| 1 | 1 | h1 | 30 | ||||
*w*h1=75 i | *z*h1= 30 ⇒ | = | |||||
| 2 | 2 | h2 | 75 |
| 1 | 1 | h1 | P4 | |||||
i | *w*h2= 45 i | *z*h2= P4 ⇒ | = | |||||
| 2 | 2 | h2 | 45 |
| 30 | P4 | 30*45 | ||||
zatem: | = | ⇒ P4= | = .... = 18 [j2] | |||
| 75 | 45 | 75 |
| 75 | 45 | ||
= | ⇔x=18 | ||
| 30 | x |
| w | 30 | |||
Poprawię zapisy: ⇒ | = | |||
| z | 75 |
| w | P4 | |||
⇒ | = | |||
| z | 45 |
| 30 | P4 | |||
to | = | ⇒ P4= 18 | ||
| 45 | 30 |