Mam tutaj 3 przykłady z równaniami i nierównościami logarytmicznymi:
1) log(logx) + log(logx2 −1) = 1 ← chodzi oczywiście o logarytm o podstawie 10 !
2) log228x − log2 24x + log2 22x < log264
3)log2(log4x) + log4(log2x) ≤ −4
Założenia mam zrobione, ale zawsze polegam rachunkowo. Pomocy !
| 5 | ||
t1=−2 t2= | ||
| 2 |
| 5 | ||
logx=−2 logx= | ||
| 2 |
| 1 | ||
x= | x=100√10 | |
| 100 |
| log2(log2x) | ||
log2(log4x)+ | ≤−4 | |
| log24 |
| log2x | 1 | |||
log2( | )+ | *log2(log2x)≤−4 | ||
| log24 | 2 |
| 1 | ||
log2(12*log2x)+ | *log2(log2x)≤−4 | |
| 2 |
| 1 | ||
log2(12)+log2(log2x)+ | *log2(log2x)≤−4 | |
| 2 |
| 3 | ||
−1+ | log2(log2x)≤−4 | |
| 2 |
| 3 | |
log2(log2x)≤−3 | |
| 2 |
| 1 | ||
log2x≤ | ||
| 4 |