| 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | |||||||||
{1,−1, | ,− | , | ,− | , | ,− | ,− | , | , | ||||||||
| 2 | 2 | 3 | 3 | 4 | 4 | 6 | 6 |
| 1 | 1 | 1 | 1 | |||||
− | , | ,− | , | } | ||||
| 8 | 8 | 24 | 24 |
| 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 5 | |||||||
W( | )=24* | −2* | −5* | +1=3− | − | +1≠0 | ||||||
| 2 | 8 | 4 | 2 | 2 | 2 |
| −1 | −1 | 1 | −1 | 1 | 5 | |||||||
W( | )=24* | −2* | −5* | +1=−3− | + | +1=0 | ||||||
| 2 | 8 | 4 | 2 | 2 | 2 |
| −1 | ||
24 −2 −5 1 x= | ||
| 2 |
| 1 | ||
24x3−2x2−5x+1=(x+ | )*(24x2−14x +2) dalej rozłóż trójmian korzystając z delty. | |
| 2 |