ciagi
aska:
Zad.1 Wyznacz wzór ogólny ciągu arytmetycznego, w którym a4=2, a10= −10
Zad.2 Oblicz sumę S12 ciągu arytmetycznego, w którym a2=5, a10=21
Zad.3 Oblicz sumę S5 ciągu geometrycznego, w którym a2=8, a7=0,25
Zad.4 Dla jakich wartości x liczby: a, b, c są kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego?
a=x−2, b= 6, c= x+7
Zad.5 Dla jakiej wartości x liczby: a, b, c są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego?
a= −16, b= 3x, c=x2
5 paź 17:52
Nie śpię bo liczę Δ:
Wszystkie zadania to tylko podstawienie do wzoru
5 paź 17:57
aska: ale jak to zrobi9c
5 paź 18:13
Nie śpię bo liczę Δ:
1 krok zapoznać się ze wzorami
2 krok wstawić swoje wypociny do sprawdzenia
3 krok sprawdzone przez kogoś przepisać do zeszytu
5 paź 18:14
aska: mi jakos to nie wychdzi skad mam wziasc r
5 paź 18:18
Nie śpię bo liczę Δ:
To pokaż, jak robisz może..
5 paź 18:19
aska: nie wiem jak zrobic to
5 paź 18:32
Nie śpię bo liczę Δ:
Na razie to tylko narzekasz i nic nie zrobiłaś..
5 paź 18:38
Gustlik: Zad.1 Wyznacz wzór ogólny ciągu arytmetycznego, w którym a4=2, a10= −10
a
10−a
4=6r
−10−2=6r
6r=−12 /:6
r=−2
a
1=a
4−3r=2−3*(−2)=2+6=8
a
n=a
1+(n−1)r=... wystarczy podstawić.
Zad.2 Oblicz sumę S12 ciągu arytmetycznego, w którym a2=5, a10=21
a
10−a
2=8r
21−5=8r
8r=16 /:8
r=2
Potrzebujemy wyrazu a
1 i a
12:
a
1=a
2−r=5−2=3
a
12=a
10+2r=21+2*2=25
5 paź 20:03
Gustlik: Zad.3 Oblicz sumę S5 ciągu geometrycznego, w którym a2=8, a7=0,25
q
5=0,03125 /
5√
q=0,5
| | 1−q5 | |
S5=a1 |
| =... podstaw do wzoru. |
| | 1−q | |
Zad. 4. Skorzystaj ze wzoru b
2=ac, podstaw do tego wzoru i rozwiąż równanie z niewiadomą x.
| | a+c | |
Zad. 5. Skorzystaj ze wzoru: b= |
| i rozwiąż równanie. |
| | 2 | |
5 paź 20:07
Bogdan:
Nie potrzeba w zadaniu 1 wyznaczać a
1, żeby podać wzór ciągu.
a
4 = 2, a
10 = −10
a
n = 2 − 2(n − 4) = −2n + 10 albo a
n = −10 − 2(n − 10) = −2n + 10
| | an − ak | |
Korzystamy tu z zależności: r = |
| oraz an = ak + r(n − k) |
| | n − k | |
5 paź 20:10
Bogdan:
Podobnie dla ciągu geometrycznego nie trzeba znać a1, żeby wyznaczyć wzór ciągu
an = ak * qn−k, np.: an = a2*qn−2, an = a3*qn−3, itd.
5 paź 20:14
Bogdan:
| | 1 | |
Suma n kolejnych wyrazów ciągu arytmetycznego Sn = |
| *n*(ak + an−k+1) |
| | 2 | |
| | 21 − 5 | |
Dla a2 = 5 i a10 = 21 otrzymujemy r = |
| = 2 |
| | 10 − 2 | |
a
11 = 21 + 2 = 23
| | 1 | |
S12 = |
| * 12 * (a2 + a11) = ... |
| | 2 | |
5 paź 20:21