Mam problem z tymi 3ema przykładami:
1. 2x + 3x = 2x−1 + 3x+1
2. (√2 − √3)x + (√2 + √3)x = 4
| x | √2x | |||
3. 2 | + (√8)x * 64x < | |||
| 2 | √2−1 |
| x | ||
na samym początku→ | jest wykładnikiem potęgi o podstawie 2 ![]() | |
| 2 |
| 1 | ||
2. 2−√3 = | i podstawienie u = √2+√3. | |
| 2+√3 |
co do pierwszego...
dzielę pierwsze równanie przez 2x
| 3 | 1 | 3 | ||||
1 + ( | )x = | + 3*( | )x | |||
| 2 | 2 | 2 |
| 3 | ||
u=( | )x, u>0 | |
| 2 |
| 1 | ||
2t = | ||
| 2 |
| 3 | ||
( | )x = 2−2 ← i co dalej? | |
| 2 |